top of page
  • Obrázek autoraTattoo Mija

Moje první tetování

Moje první tetování

Ráda bych s Vámi sdílela svůj pocit, jaké to je, jít na svoje první tetování. S čím byste měli počítat a na co se připravit :) Snažila jsem se zároveň odpovědět na pár základních otázek, na které se často ptáte. A kdyby Vás zajímalo ještě něco jiného, tak nás kontaktujte, rádi Vám na všechno odpovíme.


Proces tetování – jak tetování probíhá a na co se připravit?

Tetování jako takovému předchází objednání termínu (jako většina studií nefungujeme tak, že jsme k dispozici celý den, ale je nutné předem se na termín objednat), na konzultaci se však můžete stavit po domluvě takřka ze dne na den. Návrhu na Vaše budoucí tetování tedy často předchází osobní konzultace, na základě které vznikne návrh nebo se všechno doladí on-line, protože někdy je v motivu jasno od začátku a není nutné se předem potkat. Takže máte předem jasno, jak bude tetování vypadat a na místě se doladí jen nějaké drobnosti jako umístění, přesná velikost apod. Návrhy připravujeme předem hlavně proto, abychom měli jistotu, že se Vám tetování bude líbit (předem tedy budete vědět, do čeho jdete). Není tomu tak úplně pokaždé, někdy se domluvíme, že tetování proběhne ve stylu „free hand“, kdy od Vás tatérka dostane volnou ruku, předem si jen domluvíme motiv a tetování vzniká přímo ve studiu, kdy tatérka kreslí na kůži a pak se rovnou tetuje. To je taky super, vzájemná spolupráce a volnost v možnostech, jak dané téma zpracovat, je neuvěřitelná. Z takto uvolněné atmosféry pak vznikají opravdu krásná díla se skvělou energií.


V den termínu se prosím najezte, někdo má termín už od rána a tak si ke snídani dá jen kávu, ale to není ideální, je důležité se nasnídat, aby Vám nechyběl cukr. Pokud se na tetování hezky vyspíte, tak je to také výhoda a to proto, že jste plni sil a tak se všechno lépe zvládá :) Kůže je k našemu fyzickému i psychickému stavu velmi senzitivní, je tedy dobré na své tělo být hodný a dopřát mu, co potřebuje. Jinak si s sebou samozřejmě můžete vzít, co chcete, mobil, sluchátka, knihu, cokoliv, co Vám zkrátí dlouho chvíli. Většinou však celý termín prokecáme. Klidně si s sebou vezměte i svačinu. Kafíčko, čaj a vodu Vám rádi nabídneme. Nic jiného nebo zvláštního s sebou ale nepotřebujete (někdo si s sebou rád vezme např. tepláky nebo nějaké pohodlné tričko, do kterého se převlékne, což ale určitě není podmínkou). Snažíme se, aby Vám bylo během tetování, co nejpříjemněji, takže cokoliv budete potřebovat ve studiu máme, stačí, když přijdete Vy sami.


Prosím, nechoďte na tetování v bílém nebo světlém oblečení. Velmi snadno se může stát, že se ukápne kapka barvy a tetovací barva bohužel nejde moc vyprat, neradi bychom Vám omylem zničili nějaký oblíbený kousek z Vašeho šatníku, ale za takovéto věci prostě nemůžeme ručit, je to ateliér a pracuje se v něm s barvami a ty prostě občas cákají kolem :).



Jediné, co s sebou vzít nemůžete, jsou zvířátka. Zvířata milujeme a všechny doma nějaké máme, musíme však dodržovat předepsané hygienické normy a ty zvířátka ze sterilního prostředí vylučují. Pokud si s sebou chcete vzít doprovod, tak proti tomu v zásadě nic nemáme, chápeme, že chcete svůj zážitek sdílet se svými kamarády, rodinou nebo drahými polovičkami. Jen prosím, mějte na paměti, že tatérka se na svoji práci potřebuje soustředit a někdy je banda smějících se kamarádů prostě moc :) a je lepší, když kamarádi počkají někde na kafi a Vy se k nim připojíte později. Samozřejmě pokud si s sebou přivedete jeden disciplinovaný doprovod, tak je to většinou velmi milé i pro tatérku, jen jí to předem, prosím, řekněte, aby věděla, že Vás bude víc.


Termín jako takový probíhá tak, že se na začátku doladí velikost návrhu a jeho přesné umístění. Pak Vám ho tatérka pomocí stencilu obtiskne na kůži, takže vidíte (alespoň rámcově), jak bude tetování vypadat (někdy se na stencil nepřenáší všechny detaily budoucího tetování, aby byl pro tatérku přehledný). Po tom, co si obtisknutý stencil schválíte, přejde se k samotnému tetování. Které probíhá na lehátku v sedě nebo v leže. Lehátka jsou pohodlná, takže i Vy se v rámci možností tak budete cítit.


Veškerý materiál, který se při tetování používá, je jednorázový a sterilní, takže my i Vy máte jistotu, že vše je naprosto bezpečné. Po dokončení tetování Vám tatérka ještě ošetří nové tetování pomocí spreje po tetování, který obsahuje také desinfekci, navíc stáhne vazivo a tetování se rychleji zacelí.


Co se týká procesu tetování, tak my od Vás potřebujeme jediné – prosím, nevrťte se nám a snažte se se nehýbat. Udělat rovnou linku na hýbající se plátýnko prostě nejde :) snažte se uvolnit a poddejte se tomu. Bolest není nevydržitelná (to by nebylo tolik potetovaných lidí). Berte to prostě s nadhledem, tetování jste si přáli, tak to prostě vydržet musíte a chcete a za odměnu budete mít nové tetování, o kterém už jste dlouho přemýšleli. Tak jako všechno i bolest je prostě v hlavě, když si řeknete, že je to k nevydržení, tak taky bude. Když si však dodáte odvahu, že to prostě zvládnete, tak prožitek nebude tak silný. Navíc se nemusíte bát, máme bohaté zkušenosti s prací s lidmi a různými reakcemi lidí na tetování, takže víme, jak Vás psychicky podržet a motivovat, abychom Vás celým procesem snadno provedli.


Po skončení Vám tatérka tetování vydesinfikuje a přelepí folií, která je určená k hladkému hojení (je prodyšná a zároveň chrání tetování před případnými nečistotami z okolí), folii si buď sundejte po pár hodinách, nebo ji nechte do druhého dne do rána. Tetování by se mělo zahojit zhruba do týdne. Pokud Vám z něj vypadne kousek barvy, tak se určitě stavte na korekci, jedna korekce je v ceně a lze ji provést zhruba měsíc nebo dva po úplném dohojení tetování. Jestli je nutné tetování opravit uvidíte zhruba po týdnu, až vypadají poslední stroupky. Jestli je korekce potřeba se dá celkem snadno poznat, prostě někde kousek barvy chybí nebo je to v daném místě světlejší než někde jinde... Pokud si nejste jistí, tak se zastavte nebo pošlete fotku a my Vám řekneme. Více informací o tom, jak pečovat o nové tetování najdete na našem webu.


Tatérka Vás vybaví papírkem s instrukcemi, jak se o nové tetování starat a všechno Vám vysvětlí, Obecně platí – méně je více, kůže si s hojením poradí, tak spíš nemažte a jen udržujte tetování v čistotě, to úplně stačí. Tělo je geniální, tak i s hojením si snadno poradí, navíc tetování není tak hluboké poranění, jak by se pocitově mohlo zdát. Tetuje se do druhé vrstvy kůže, takže míra poranění kůže je srovnatelné s běžnou odřeninou, která se Vám taky zhruba do týdne zahojí.



Někdy se může stát, že budete po tetování unavení, to je úplně běžné, buďte na sebe hodní a prostě si odpočiňte. Pokud Vám tetování oteče (občas se to stane, většinou na noze), tak platí to samé, dejte si nohu nahoru a odpočiňte si, nemá cenu tetování ledovat nebo něco podobného, otok do druhého dne zmizí. Stejně tak nemá smysl brát prášky na bolest jako např. Ibuprofen, to Vám nepomůže, tetování prostě pomalu bolet přestane.


Káva, alkohol a cigarety bezprostředně před tetováním

Tohle je často kladený dotaz. Ani jeden z nápojů (v přiměřeném množství) tetování neovlivní natolik, aby Vám víc krvácelo. Takže si kávičku klidně dejte. Skleničku něčeho ostřejšího si však, prosím, dejte až po tetování, nejen z obávaného důvodu, že by Vám alkohol naředil krev a tím pádem by tetování víc krvácelo, ale také proto, že my máme zákonem zakázáno tetovat osoby pod vlivem. Také není úplně dobré se noc před tetováním zdržet na nějakém mejdanu. Kůže je senzitivní a v kocovině mnohem citlivější. Radši se hezky vyspěte. Kouření tetování nijak neovlivňuje.


Výběr studia a tatéra/tatérky

Podle mého názoru je výběr tatérky naprosto zásadní. Pokud se Vám líbí něčí styl, jak v motivech, tak v provedení, bude se Vám jistě líbit i návrh, který tatérka zpracuje pro Vás na základě Vašeho zadání. Každý má svůj styl a rukopis, díky kterému je tak jedinečný. Doporučila bych Vám mrknout na alba jednotlivých tatérek (máme je i u nás na facebooku Tattoo Mija nebo na webu www.tattoomija.com) a vybrat si prostě podle prací nebo můžete dotyčnou tatérku chvíli sledovat a podle toho se rozhodnout.

Existují ale i technické věci, které může tetovat kterákoliv z nás (např. nápis, nějaké drobné motivy v lince, apod.) Pokud si nejste jisti, pošlete nám přibližný obrázek nebo nám popište svoji představu a my Vám tatérku doporučíme právě podle toho, které z nás práce nejvíc sedne :). Pokud se opravdu jedná o čistě technickou věc, je zbytečné čekat na tatérku několik měsíců nebo ještě déle, v tomto případě Vám doporučíme nejbližší termín.


Každá z nás má jinak dlouhou čekací lhůtu. Na otázku jak dlouhé čekací lhůty máme, Vám odpovíme na facebooku nebo mailu. Za mě je to ale jasná volba, když se mi něco líbí, ráda si na to počkám, přece jen budu tetování nosit celý život a tak ať je přesně takové, jak si přeju (na delší čekací lhůty našich tatérek jsme vlastně hrdi, protože je to odraz Vašeho zájmu, kterého si vážíme, a zároveň kvality jejich práce, které si rovněž vážíme).


Co se týká výběru studia, dejte také na svůj instinkt. Každé studio je zavázané dodržovat hygienické normy dle zákona, které jsou velmi přísné. Takže vedle určitě našlápnete. My na hygienu dbáme v první řadě, veškerý materiál, který používáme, je jednorázový. Rovněž dbáme na časté střídání desinfekčních prostředků, aby se bakterie vůči nim nestaly rezistentní.


Výběr motivu

Vybrat si motiv je samozřejmě velmi důležité a je to na Vás. Vyberte si prostě to, co máte rádi nebo, co se Vám líbí. Tak se Vám nestane, že se tetování okouká a to proto, naopak – za pár měsíců se s ním tak sžijete, že Vám bude připadat, že ho máte od narození a přestanete ho vnímat jako něco nezvyklého. Časem ho téměř ani na kůži nepostřehnete a to je přesně ten okamžik, kdy člověk začne přemýšlet nad něčím novým.

Inspirovat se můžete kdekoliv, na svých známých, na internetu (doporučuji Pinterest), na našich stránkách... stačí mít základní představu o tom, co se Vám líbí (ukážeme si pár obrázků) a zbytek nechte na nás, my návrh dotvoříme :)



Konzultace a tvorba návrhu

Záleží na tom, jestli už máte v motivu jasno nebo ne. Pokud víte, že chcete např. malé srdíčko, nápis, mandalu, květiny, nějaký symbol, tak osobní konzultace není nutná a můžeme se domluvit on-line (zjistíme jaké písmo by se Vám líbilo, pošleme Vám nějaké styly písma, Vy si vyberete a na místě se pak doladí velikost, případné umístění). Někdy jste zdaleka, tak Vás sem prostě nepotáhneme a vyřešíme to online.


Pokud však máte v hlavě víc motivů nebo si nejste jisti, jak všechno poskládat dohromady a kam tetování umístit, tak osobní konzultaci doporučuji. Konzultaci máme zdarma a rádi Vám pomůžeme utříbit si myšlenky a vnést do nich nějaký řád, co se týká např. celkového tvaru motivu, který je stejně důležitý jako samotné provedení. Podle mého názoru by mělo tetování na těle fungovat dvojím způsobem – jednak by motiv měl být hezký sám o sobě a jednak by tetování mělo mít hezký tvar a hezky sedět na těle podle svalových partií tak, aby se v pohybu zbytečně nekroutilo a aby i z dálky bylo v harmonii s tělem. Na konzultaci Vám se vším rádi poradíme.


Co se týká zadání na tvorbu návrhu, tak i my potřebujeme Vaši spolupráci. Je fajn, když o svém tetování máte nějakou představu. Čím konkrétnější Vaše zadání bude, tím snazší pro nás je zpracovat návrh. Když víme, co se Vám líbí, tak zbytečně netápeme a nevznikají návrhy, co neodpovídají představě. Rádi Vám vyjdeme vstříc a návrh předěláme, když není úplně podle představ, nicméně pokud se zadání několikrát změní, tak je to pro nás vyčerpávající. Takže důkladná příprava, co se motivu týče, je základ.


Záloha na tetování

Když se s Vámi domluvíme na termínu, tak Vás poprosíme o zálohu 1000 Kč. Záloha má pro nás několik funkcí. Jejím posláním potvrdíte termín. Od ceny tetování se záloha samozřejmě odečte, pokud ke všemu dojde tak, jak jsme se domluvili. Pokud např. vznikne několik návrhů a nakonec se netetuje, tak Vám záloha propadne jako platba za čas strávený nad jeho tvorbou (mnohdy je to několik hodin) a pokud se na termín z nějakého důvodu nedostavíte, tak Vám záloha také propadne, protože ve studiu jsme a čas pro Vás rezervovaný už bohužel nemůžeme věnovat nikomu jinému. Pokud termín zrušíte 72 hodin předem a nevznikne žádný návrh, tak Vám zálohu samozřejmě vrátíme v plné výši. Pokud onemocníte, tak žádný stres, termín přeobjednáme.


Tetování a chřipka – co mám dělat, když jsem nemocný/á a o termín nechci přijít, protože na něj čekám několik měsíců.

Pokud se necítíte dobře a něco na Vás leze, tak na tetování, prosím, nechoďte. Má to hned dva důvody – tělo je oslabené a pere se se zánětem, který by hned promítlo do nového tetování, které by se mohlo také zanítit. A druhý důvod jsme my. Jelikož spolu během tetování sdílíme malý prostor, je snadné se v období chřipek navzájem nakazit. To se prostě stane, že na Vás skočí chřipka, nebojte, vymyslíme náhradní termín a určitě o něj nepřijdete. Nenecháme Vás čekat moc dlouho a pokusíme se Vás vzít co nejdříve. Pokud cítíte, že na Vás něco leze, tak nám prostě dejte vědět hned a všechno spolu vyřešíme


Cena tetování

Cena tetování je velmi individuální a nelze udělat nějaký obecný ceník a to právě proto, že motivy , zpracování a styl je vždy jedinečný a různě náročný. Každé tetování Vám samozřejmě naceníme, když upřesníte velikost a motiv... Ceny začínají na 1500 Kč, což si myslím, je plošné pro celou Prahu. Cena zahrnuje i jednu korekci (na korekci je dobré přijít cca měsíc nebo dva po zhojení tetování. Do nezahojeného tetování se nedá tetovat, aby se kůže nepoškodila). Takže pokud Vám z tetování něco vypadne, neváhejte a dejte vědět. Všechno opravíme (výjimkou jsou prsty na rukou, nohou, dlaně, chodidla a podobné partie, kde barva vypadne téměř vždycky, protože se kůže na rukou často obměňuje a tak nelze zaručit stálé korekce z naší strany. Na to Vás ale předem tatérka upozorní).



Ceny v různých studiích se samozřejmě mohou lišit a to i z toho důvodu, že každý má na své podnikání různé náklady a v ceně je nutné promítnout i náklady za nájem, apod. Pokud např. někdo provozuje živnost v rámci svého domu, má naprosto jiné náklady, než velké zrekonstruované studio v centru Prahy. Tohle je spíš informace pro Vás, že ve své práci tatér samozřejmě nezohledňuje jen uměleckou práci a cenu jehel.


Co když mi ještě nebylo 18?

To nevadí. Tetovat se podle zákona může od 16 let, do 18 let však musí mít nezletilý souhlas jednoho zákonného zástupce. Na našem webu je souhlas ke stažení. Nebo s Vámi může Váš zákonný zástupce přijít osobně a souhlas nám podepsat, jak chcete :).


Co když mám alergii nebo nějaké nemoci?

Některé barvy (hlavně barvy modrá, fialová, červená) obsahují stopové prvky kovů, pokud jste alergičtí na některý kov, může nastat alergická reakce. To bohužel nejsme schopni předem předvídat a neneseme za to zodpovědnost. Tetování je Vaše rozhodnutí, my kupujeme ty nejkvalitnější barvy, které na trhu existují a které jsou EU schválené, takže dodržujeme zákonem stanovené normy sepsané zdravotnickou organizací. Bohužel nemáme možnost předvídat, jak na barvy Vaše tělo zareaguje, pokud však takovéto alergie máte, nejspíš o tom víte.


Pokud máte jiné zdravotní komplikace jako atopické exémy, exémy, cukrovku apod. , prosím konzultujte tetování s lékařem, my lékaři nejsme a reakci organismu předvídat neumíme.


Pokud máte nějakou krví přenosnou nemoc, prosím, uvědomte o tom tatérku, aby se mohla svobodně rozhodnout, jestli do toho půjde nebo ne.


Jak se k nám můžete objednat?

K nám se můžete objednat nejlépe přes facebook Tattoo Mija ve zprávách, přes dotazník z webových stránek www.tattomija.com nebo přes email info@tattoomija.cz. Jako první kontakt je u nás David, který s námi všemi velmi úzce spolupracuje. Dobře zná náš styl, rukopis i čekací lhůty. Takže pokud napíšete, co byste si přáli, tak Vám všechno rád vysvětlí, doporučí konkrétní tatérku a kontaktuje Vás s ní a ona se Vám ozve, aby doladila termín a návrh. Jestli už máte vybráno, ke komu byste chtěli, tak to Davidovi napište a on Vás kontaktuje přímo J. Tatérka se s Vámi na všem domluví konkrétně a buď se spolu potkáte ještě před termínem na osobní konzultaci, abyste si řekli, co a jak nebo spolu všechno vyřešíte on-line, ať tak či tak, předem dostanete návrh, abyste věděli, do čeho jdete a abyste si byli jisti, že je to přesně to ono.


Péče o tetování

Péče o nové tetování je samozřejmě naprosto zásadní, ale zároveň jednoduchá (více info naleznete u nás na webu), ale ve zkratce – čím méně péče hojícímu se tetování věnujete, tím lépe. Nové tetování Vám tatérka zalepí speciální folií, kterou si buď sundáte pár hodin po tetování, a nebo až druhý den. Po sundání folie nechte tetování pár dní být (týden ho ničím nemažte, tělo si poradí samo) a po pár dnech, až když se na tetování vytvoří tvrdé stroupky, které samy odpadnou, tak ho můžete začít mazat buď Bepanthenem Plus nebo kokosovým olejem, bambuckým máslem či něčím hojivým (nemažte však olejem čerstvé tetování, to byste do něj zanesli nečistoty, olejem mazejte až po týdnu, kdy stroupky vypadají). Pokud je tetování po 3 dnech červené a pobolívá, tak se do něj zřejmě dostala nějaká nečistota a tetování se zanítilo, pomůžete mu tak, že ho budete potírat Betadine, tinkturou, která horkost z tetování zase vytáhne a začnou se tvořit stroupky. Stroupkům nepomáhejte a nevyškrabávejte, musí samy od sebe vypadnout.


Nové tetování chraňte před nečistotami, domácími mazlíčky (nenechávejte si je ležet na novém tetování nebo ho dokonce olíznout) a nechoďte s ním do bazénu (doma se mýt samozřejmě můžete, jen si nedávejte vanu, ale jen se sprchujte, abyste si nerozmáčeli stroupky). Pokud tetování chcete mazat hned od začátku, tak používejte Bapanthen Plus (nic jiného), používejte ho však maximálně 2x denně, s ničím se to nesmí přehánět a moc krému by tetování dusilo a kůže by se neměla možnost hojit. Mějte tedy spíše na paměti, že se tetování zahojí i bez Vašeho přičinění, kůže má velkou schopnost se rychle regenerovat. Já si své tetování nemažu nikdy ničím a tetování se mi zahojí zhruba za týden.



Co se týká sportu, tak Vás nové tetování nějak zvlášť neomezuje, sportovat můžete, pocení nevadí. Jen když máte tetování např. na rameni, tak pár dní nedělejte kliky, apod. Prostě poslouchejte svoje tělo, pokud Vás to bolí a necítíte se, tak na sebe buďte hodní a odpočiňte si, pokud to tak necítíte, klidně jděte rovnou do práce, jediná zásada je, držet své tetování v čistotě.


Vaše Mija

bottom of page