top of page
  • Obrázek autoraTattoo Mija

Péče o nové tetování a Bepanthen Plus – mazat nebo nemazat?

Na otázku jestli nové tetování mazat nebo nemazat existuje víc názorů. Překvapivě jeden je mazat a druhý nemazat :) Ráda bych Vám nastínila, jak se nové tetování chová, abyste si mohli vybrat, která možnost Vám sedne víc.

Nove tetovani bepanthen mazani

Po skončení celého procesu tetování Vám tatérka nový obrázek vydesinfikuje a přelepí speciální folií, která na kůži může zůstat 1 až 2 dny. Pod touto folií musí tetování zůstat suché, pokud se pod ní začne z linek vyplavovat plazma, sundejte ji dřív, aby tetování mohlo uschnout. Po sundání fólie tetování lehce omyjte antibakteriálním mýdlem a osušte čistým ručníkem nebo nechte uschnout.


Zásadní pravidlo je vyvarovat se kontaktu s bakteriemi a zabránit tak možnému zanětu (vyvarujte se tedy především kontaktu s vodou v bazénu / rybníku, s domácími mazlíčky a prašnému prostředí. První 3 dny se také vyhýbejte ostrému slunci, ostré sluníčko by mohlo pokožku podráždit.


Další součástí péče o nové tetování je používání hojivých krémů a kosmetiky pro tyto účely určené.



Já osobně si svoje nové přírůstky nemažu. Věřím přirozeným schopnostem své kůže, která se sama zahojí. Stroupky se mi vždycky zhruba do týdne bez problémů vyloupaly. Inkoust je do kůže aplikován do druhé vrstvy, takže ne tak hluboko, jak se může zdát, tetování je tedy celkem povrchová záležitost a dobře se hojí samo. Ale pokud mazat chcete, sáhněte po Bepanthenu PLUS, který koupíte v každé lékárně. Bepanthen PLUS má desinfekční a hojivé účinky a běžně se používá na ošetření povrchových poranění. Na kůži by neměla zůstávat silná vrstva krému, naopak jen tenký film, aby mohla pokožka volně dýchat a správně se hojit, nepoužívejte vícekrát než 2-3 denně a pokud se tetování hezky hojí, tak ho nekombinujte s žádným jiným krémem ani přípravkem. Vyvarujte se používání jiných mastí jako je kalciovka nebo domácí trávové mastičky, které sice mají hojivé účinky, ale na otevřenou ranku nového tetování nejsou vhodné, protože jsou většinou přimíchány do vazelíny, bambuckého másla apod., které jsou mastné a pokožce zabraňují dýchat a tím pádem se hojit.


Co je tedy při mazání nového tetování důležité:

  • nemažte příliš - Bepanthen PLUS používejte 2-3 denně ve slabé vrstvě, aby se na tetování mohl začít tvořit stroupek (pokud to budete s mazáním přehánět, zabráníte pokožce volně dýchat a tím pádem se hojit)

  • mažte zhruba týden, než odpadnou stroupky, poté můžete začít tetování mazat jakýmkoliv mastným krémem, aby se pokožka zregenerovala úplně např. kokosovým máslem, panthenolem, apod.

  • Bepanthen PLUS nekombinujte s žádným jiným přípravkem


Hlavní zásada však je – neberte to tak vážně a nechte hojení volný průběh. Neškrabejte stroupky, a když párkrát zapomenete tetování namazat, tak se vůbec nic nestane. Hlavně mějte z nové ozdoby radost.


Máte-li jakékoli otázky týkající se támatu, či Vás zajímá cokoliv jiného, neváhejte nám napsat e-mail nebo zprávu na facebooku :)


Mazani noveho tetovani bepanthenem



bottom of page