top of page
  • Obrázek autoraTattoo Mija

RUKÁV a jeho pojetí v tetování

Jedním z Vašich častých dotazů je téma tetování rukávu a jeho pojetí, ať už se jedná o rukáv ženský nebo mužský. Shrnula jsem pro Vás pár základních poznatků, které by Vás mohly zajímat.


Podle mého názoru má větší tetování dva rozměry. A těmi jsou konkrétní zpracování (vzhled) motivu a to, jak sedí na těle (jeho proporce a tvar versus proporce a tvar těla). Tetování pro mě musí fungovat v obou směrech. Jednak musí být hezké samo o sobě, v detailu motivu, když se na něj člověk kouká z blízka, ale i když se na potetovaného člověka koukáme z dálky, tak by tetování mělo sedět a na první pohled být jasné, co to je. Např. u maori nebo geometrie je důležité, aby tvar jednotlivých motivů kopíroval svaly, aby se podle nich ohýbal a nebyl např. příčně přes ně. Svaly to zvýrazní a opticky zvětší. Tetování pak funguje hezky v pohybu, když se kůže při ohýbání ruky natahuje, natahuje se s ní rovnoměrně i tetování, což působí přirozeně.

U pánů se mi líbí plně potetované/vyplněné plochy, působí to prostě mužně. U slečenpreferuji, když je v rámci rukávu vidět i čistá nepotetovaná kůže, působí to jemněji.Ráda také odlehčuji oblasti, kde jsou klouby, u zápěstí, kolem loketní jamky i u ramene. Jsou to užší části ruky a potetovat je něčím tmavým je opticky rozšíří, což nechceme. Konkrétně tedy ráda začínám dívčí rukáv nad klouby zápěstí, loketní jamku ideálně vynechám, na rameno dám něco spíš jen zboku nebo zepředu, kdyby se u slečen potetoval celý ramenní pletenec (rameno, lopatka, trapéz a rameno zepředu) jako u pánů, tak by rameno působilo prostě hrozně velké... Na dívčí ruku je ideální dlouhý a úzký motiv, aby zachoval eleganci a jemnost a opticky ji nerozšiřoval.


Dalším takovým pravidlem je, aby hlavní motivy byly umístěny někde, kde je pohyb kůže tolik nenatahuje a nedeformuje, dobrý příklad je realistické tetování, není dobré umístit motiv obličeje na žebra, kde se kůže hodně natahuje, i na ruce jsou taková místa, např. vnitřní strana ruky, kde se biceps potkává s tricepsem nebo kolem loktu, apod. Natahování kůže se člověk samozřejmě nevyhne, ale motivy se dají umístittak, aby jejich deformace při v pohybu člověka byl minimální.


Rukáv je velká věc, tak bych Vám osobní konzultaci doporučila, pokud nejste vyloženě z daleka a nebo pokud se nejedná o freehand záležitost, na kterou není příprava nutná. Je fain se zastavit, seznámit se s tatérkou, která Vás bude tetovat, strávíte spolu během tetování hodně času, tak ať se vzájemně naladíte. Klidně si na konzultaci do mobilu stáhněte pár fotek, abyste je tatérce mohli ukázat. Když bude mít konkrétní představu o tom, co se Vám líbí, tak jí to při tvorbě návrhu samozřejmě pomůže.


Při větších tetování ráda používám vizualizace, tzn. že hotový návrh na iPadu „naklíčuji“ na fotku Vaší paže, abychom měli bližší představu o výsledku. Vy budete vědět, jak tetování bude vypadat a já si vyřeším právě otázku proporcí, tvaru, apod. Přikládám pár vizualizací návrhu na rukáv, abyste věděli, jak to myslím a mohli nahlédnout do procesu přípravy.





Témata tetování rukávů, která často děláme:

Mandalový / mehndi rukáv

Mandalkový rukáv tetování

Mandalkové nebo mehndi rukávy milujeme. Jsou krásné a elegantní. Dělají se hodně i v kombinaci s květinami, např. pivoňkami. Někdo tam rád umístí i nějaké zvíře - lva nebo jinou šelmu. Je to spíš jemnější tetování, kde je i dost nepotetované kůže, proto působí lehce a potřebuje víc prostoru. Návrhy jsou podlouhlé a na ruce jsou spíš položené shora, než aby se obepínaly kolem svalů jako jsou biceps a triceps. Jak už jsem zmínila, ošemetné partie jsou zápěstí, kde je lepší tetování zakončit např. do špičky než úplně na hřbetu ruky (tam bych dala eventuálně jen nějaké jemnosti). Tyhle záležitosti milujeme všechny, především pak já, Mija, Nika Chic a TaTerka.

Pokud Vás zajímá něco o mandalách, mrkněte na můj článek, kde se jimi podrobně zabývám.


Maori rukávy

maori rukáv tetování

Maori je hodně zajímavý a neotřelý styl tetování. Existuje několik variant provedení podle toho, z jakého ostrova v Polynésii pochází. Buď je tetování složené z pásku, které se navzájem proplétají (lze vidět na ragbistech) nebo je to tmavá novozélandská verze, kdy je tetování složené z jednotlivých symbolů (asi nejznámější tetování v tomto pojetí na světě má Dwayne Johnson) a nebo lze tetování vytvořit z navzájem propletených vln. Pokud by Vás zajímalo cokoliv z tohoto tématu, mrkněte na můj první článek, kde je maori věnováno několik stránek. Nebo se zastavte na konzultaci. Maorké rukávy u nás dělám já, Mija a GaYa. Maorské spirálky, které jsou ženskou variantou tohoto stylu pak TaTerka.


Abstrakt

abstrakt tetování rukáv

Abstraktní rukávy lze projmout jakkoliv. Obecně je abstrakt spíš lehčí méně vyplněný a potřebuje víc místa. Jsou to např. čáry nebo barvy, které se táhnout přes celou ruku nebo nohu. Na tyto věci se u nás specializuje Nika Chic a Niki.

Tématem abstraktu může být samozřejmě cokoliv – jakýkoliv motiv doplněn barvami, geometrií nebo zpracován tak, aby na první pohled nebylo jasné o co se jedná. Barevný abstrakt miluje GaYa.





Realistické rukávy

realistika rukáv tetování

Realistika je velmi jemné a pracné tetování. Vyžaduje notnou dávku trpělivosti a zkušenosti s prací s barvami a jednotlivými odstíny, aby vznikaly pěkné přechody mezi barevnými plochami stínů. U realistického tetování se stěžejní motivy také umisťují na vetší a rovnější části ruky/těla a propojení je pak např. ve formě mraků nebo lehkých stínů.

Realistikou se u nás zabývá především GaYa a Pink Ink.






Geometrické rukávy

U geometrie je důležité promyslet především tvar. Pak už je to práce s různými rozměry linerů (jehel). Nezdá se to, ale geometrie je výzva a to proto, že se naprosto rovné a geometrické patterny a tvary lepí na tělo, které má každý sval zahnutý a jinak dlouhý, nalepit dokonale kulatou mandalu na rameno je prostě nelehký úkol. Tohle je specialita především moje, Miji a TaTerky, milujeme rovné čáry a nevadí námani dotwork, na který člověk potřebuje notnou dávku trpělivosti.



Co se týká ceny, na kterou se samozřejmě často ptáte, odpověď není úplně tak jednoduchá a to právě proto, že je težké úplně přesně odhadnout kolik hodin práce zabere. Nicméně nebojte, určitě dostanete nějaký přibližný odhad, abychom se na přibližné ceně předem domluvili. Buď je to kalkulace za dílo nebo tetujeme pod hodinovou sazbou 1500 Kč/hod.


Na závěr bych to shrnula tak, že je důležité mít nějaký koncept a plán, někdo plánuje v hlavě, někdo na papíře, ale přípravu to rozhodně chce, aby se propojily představy klienta a představy tatéra s tím, co je reálné vytetovat a co bude na těle hezky fungovat.

Každý tatér miluje prostor, takže pokud máte v plánu větší projekt a půjdete do toho s námi, budeme se těšit. Klidně se zastavte na nezávaznou konzultaci.




bottom of page