top of page
  • Obrázek autoraTattoo Mija

MANDALY a jejich pozitivní účinky na naše duševno i fyzično

Mandalky jsou velmi oblíbené a to nejen proto, že jsou nádherné, ale i proto, že mají harmonizující a zklidňující účinky na naši psychiku, ovlivňují nejen duševno, ale i fyzično. Kruh a geometrické prvky jsou podstatou dokonalosti a symetrie.


Slovo mandala pochází ze sanskrtu a znamená “posvátný kruh”. Jsou to tedy kruhové symboly, které jsou součástí mnoha kultur (objevují se v buddhismu, křesťanství, hinduismu i různých domorodých kulturách, v Egyptě byly nalezeny např. ve formě květu života – mandala / kruhový geometrický útvar složený z protínajících se kružnic stejného průměru). Kruhové tvary připomínající mandaly najdeme i v přírodě (např. sněhové vločky, letokruhy nebo kruhy na vodě). Kruh tedy není výdobytkem člověka, nýbrž přírody a jejích principů a zákonitostí.


A právě díky kruhovému tvaru, pravidelnosti a dalším geometrickým tvarům nám umožňují dosáhnout emoční rovnováhy, přinášejí klid a zbavují napětí. Dále vyrovnávají mužský a ženský princip v nás, jsou napojeny na naši životní energii.

Pohled na mandalu má prokázané terapeutické účinky. Nejen pro její estetično, ale i proto, že náš mozek funguje ve stejných vzorcích. Takže stačí jen se dívat, dýchat a na chvilku se zastavit. Člověku takováto maličkost pomůže k znovunalezení klidu a rovnováhy, pokud je zrovna ve stresu, což je časté především ve velkých městech, kde jsme nonstop v jednom kole a neumíme odpočívat. Mandaly pomáhají zvýšit koncentraci, odvrátit negativní myšlenky a podporují naši kreativitu. A to jsou samozřejmě vlivy, které jsou žádoucí.


Psychologie využívá mandaly jako relaxační terapii - vybarvování mandal - kvůli opakujícím se pohybům vede vybarvování mandal k těmto zdravotním benefitům (nižší srdeční frekvence a krevní tlak, snížená spotřeba kyslíku, nižší tvorba kortizolu - stresového hormonu). Při používání barev lidé automaticky sáhnou po barvě, která je jim blízká, jednotlivé barvy reprezentují čakry - energetická místa v našem těle, která jsou spojená s jednotlivými orgány, emocemi a vlastnostmi, které jim náleží (jsou to barvy červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, nachová a bílá). Automaticky tedy zvolí emoci, které je třeba věnovat pozornosti. U dětí je terapeutický účinek vybarvování mandal obzvlášť silný (mandaly posilují pozornost a koncentraci, zlepšují jemnou motoriku v prstech, snižují stres a úzkost, pomáhají rozvíjet trpělivost, vytrvalost, pomáhají získávat znalosti o geometrických formách a pomáhají myslet prostorově, přinášejí pohodu, zvyšují kreativitu a představivost, zvyšují sebeúctu a stimulují smysl pro krásu).


Co se týká tetování mandalek vypadá hezky kombinace jemných a silnějších linek, které tetování dodávají dynamiku. Při tvorbě návrhu, mám ráda, když mi upřesníte, jaké mandaly se Vám líbí – můžou být složité, zdobné s hodně detaily nebo naopak jednoduché nebo dělané dotworkem (bez linek, jen z malých teček). Jestli chcete, dorazte na konzultaci a zadání si spolu upřesníme. Samotné tetování (samozřejmě podle velikosti a náročnosti) zabere v průměru 2 - 3 hodiny, ale stojí za Vaši statečnost.


Pokud Vás zajímají jednotlivé aspekty používané v tvorbě mandal, tak tady je drobný dodatek. BARVY (červená – první čakra je vášeň, smyslnost, síla, agresivita; oranžová – druhá čakra - rozkoš, sláva, marnost, pokrok a energie; žlutá – třetí čakra – vnitřní síla, štěstí, vůle a nové věci; zelená – čtvrtá čakra - harmonie, život, barva přírody, vyrovnanost, naděje, lehkost a přirozenost; modrá – pátá čakra – barva vody, komunikace, klid, vážnost, respekt; nachová – šestá čakra - meditace, tvořivost; bílá – sedmá čakra - mír, harmonie, dobrota, jemnost a plachost; černá - hloubka, tajemství, autorita, důstojnost, bezpečnost, smutek. TVARY (kruh je dynamika a spojení s vesmírem, křížky reprezentují sloučení nebe a země, trojúhelníky transformace a vitalita, čtverce stabilitu a rovnováhu a bludiště hledání svého já).


Více fotek naší tvorby v galerii.



bottom of page