top of page
  • Obrázek autoraTattoo Mija

Oprava tetování: Když nejste spokojeni, tak to změňte...

Cover-up / oprava nebo úprava nepovedeného či starého tetování


Tetování je sice permanentní záležitost, ale i s tím se dá něco udělat :). Pokud nejste spokojeni s tetováním, které nosíte, tak to změňte. Je možné ho opravit nebo ho úplně předělat. Jednou jsem se setkala se slečnou, která byla ze svého nepovedeného tetování tak nešťastná, že to vedlo k úzkostem, které ji budily v noci, nějakou dobu nosila návlek na předloktí, ale pak se rozhodla pro absolvování laserového ošetření a své tetování natolik zesvětlila, že nebyl problém ho kompletně předělat. Musím říct, že jsem z výsledku měla také radost, když jsem viděla, jak se jí ulevilo. Poměrně často opravujeme i celkem nová nepovedená tetování, se kterými se lidi nesžili.


Při opravě tetování se ale nemusí jednat vyloženě o nepovedenou kérku, aby bylo nutné dělat úplný cover up. Hodně klientů přichází s přáním své tetování jen oživit, např. proto, že je prostě staré nebo už není úplně v kurzu. V takovém případě ho stačí jen oživit nějakým jiným motivem nebo barvami, možností je spousta. Jen je třeba respektovat pár základních zákonitostí, aby byl cover povedený a mělo význam do toho jít. Tady jsou:

1. velikost a tvar – velikost překrývky (cover-upu) je závislá na velikosti původního tetování. Jestli je cílem schovat tetování celé, tak je nutné, aby byl překrývce vyhrazen dostatečný prostor (alespoň dvakrát až třikrát tolik, než je tetování původní). Původní obrázek se schová do stínu nebo do nějaké tmavší části obrázku nového. Chápu, že takové zvětšení možná nebyl Váš původní plán, ale je to důležité pro práci tatérky, aby měla možnost s tetováním nějak pracovat. Nový obrázek se v podstatě vystaví nad nebo okolo starého. V některých případech není tak dramatické zvětšení nutné (záleží na tom, jak velké a tmavé je tetování). Stejně jako velikost, tak i tvar nového tetování je částečně nutné přizpůsobit tvaru tetování původního, pokud je ale nová věc dostatečně velká, není nutné ji tvarem nikterak limitovat.


2. černá barva - černou překryje zase jen černá, není tedy možné ji přetěžovat barvou světlejší jako je žlutá, červená nebo růžová. Černou je možné do barev rozestínovat, ale ta část, kde byla, zůstane tmavá. I proto je velikost důležitá, aby se tetování celkově odlehčilo. Pro zesvětlení je možné použít i bílou, dosáhne se tak zesvětlení o odstín, o dva, což není moc velký rozdíl, ale i tak se bílá používá pro doladění detailů.


3. vhodný motiv na cover – volba motivu je hodně individuální (záleží na tom, jak je původní tetování tmavé / světlé, velké, jaký má tvar a samozřejmě na tom, co by se Vám líbilo). Obecně jsou vhodné nějaké stínované realistické nebo sketch motivy - postavy, zvířata, krajina, apod. Staré tetování se prostě schová do nějaké tmavší části. Ráda používám i květiny, ty toho schovají hodně :) nebo watercolor, při kterém se míchají barvy podle potřeby. Barvy mohou přecházet do abstraktu, který se tvarem skvěle přizpůsobí tetování původnímu. Abstrakt je obecně při coverech super :) Naopak motivy jako např. mandaly nebo geometrie moc vhodné nejsou, jejich jemnost nejvíce vynikne na čistě kůži, ale mohou se určitě použít v celkové kompozici v kombinaci s jinými motivy.



4. konzultace předem – konzultaci mohu jen doporučit. Je dobré, aby tatérka viděla původní tetování na vlastní oči (viděla, jak je velké, tmavé, popř. si ho nějak změřila nebo obkreslila, aby s ním při tvorbě návrhu mohla pracovat). Když se jedná o menší předělávku, není konzultace nutná, stačí si jen neposílat fotky, aby měla tatérka bližší představu. U větších věcí ale osobní konzultaci doporučuji.


5. Oprava / úprava starého tetování – někdy není nutné tetování předělávat úplně celé. Jak už jsem zmínila, dá se třeba jen oživit nějakým dalším motivem, který odvede pozornost od tetování původního. Přece jen jste svoje staré tetování měli kdysi rádi a to, že není třeba momentálně podle nejnovějších trendů, neznamená, že je všechno špatně :) všechno má svoje kouzlo, i staré rozpité kérky... Oživení tetování je však to nejjednodušší, rádi Vám poradíme.


6. Laserové ošetření – ošetření laserem je další možnost, jak pracovat s nepovedeným tetováním. Při výběru kliniky nebo tetovacího studia, kde odstranění tetování dělají, však vybírejte dobře. Kůže se dá laserem velmi snadno zničit a nezvratně zjizvit. Je dobré vybrat si kliniku nebo studio, kde používají kvalitní laser. Většinou je potřeba 3 – 6 ošetření, aby tetování zmizelo úplně nebo bylo natolik světlé, aby se s ním dalo dobře pracovat. Laserový paprsek roztříští v pokožce tetovací barvu na menší částice, které se v následujících dnech z těla vyplavují díky speciálním bílým krvinkám, které jsou součástí imunitního systému. Laserové sezení je nutné opakovat několikrát a to proto, že je inkoust aplikován v několika vrstvách pod sebou a laser je odstraňuje postupně. Po každé aplikaci je však tetování viditelně světlejší. Nejlépe se odstraňují tmavé pigmenty, především černá barva.

Tak jestli máte nějakou kérku, se kterou nejste úplně spokojeni, zastavte se na korekci.


Vaše Mija.





bottom of page